Végzetes felhasználói hibák - 01

 Sokszor találkozunk olyan hibával, amit felhasználói oldalon tudunk előidézni.

Jó múltkorjában írt nekünk az egyik kedves ügyfelünk, hogy nem tud törölni egy engedélyezett gyártási rendelést, mivel a következő üzenetet kapja törléskor:


Kicsit furcsállottuk a dolgot, és hát a hiba oka a következő volt:

a Navision és a BC is, mint tudjuk, azt csinálja, hogy ha egy cikkünknek a feltöltés szekcióban a termelésirányítási elve rendelésre gyártás, s indítunk egy engedélyezett gyártási rendelést a fő cikkre (aminek raktárra gyártás a termelésirányítási elve), akkor egy gyártási rendelésre 2 sort fog létrehozni a rendszer. Vagyis a fő cikkünknek van egy beépülő, szintén gyártott cikke, ami megfelel a fentieknek, akkor 1 gyártási rendelésbe szeretné a rendszer legyártani a 2 cikket.

Igen, de mi történik akkor, ha a cikk kartonon, a beépülő esetében ezt látjuk:


Vagyis azt, hogy a felhasználó helyesen a feltöltési módban Gyártási rendelést választ, ellenben elfelejti kitölteni pl. a művelettervet, dbj-t, így a második sor, amit létrehoz a rendszer, örökli az első sornak a dbj-jét, amibe pedig benne van a cikk, amit fel is szeretne használni az első sorhoz, de le is szeretne gyártani a másodikba, s egyben fel is használná saját magát.

Vagyis az első sornak a dbj-jébe benne van a második sor cikkszáma, amit fel szeretne használni. Ez helyes. Ellenben mivel ennél a cikknél (a második sorosnál) nincsen kitöltve a dbj, létrehozza a rendszer a második sorban ezt a cikket, mint szintén legyártandó cikket, és ez a sor örökli az első sor dbj-jét, és ebben az esetben le is akarja gyártani, de fel is akarja használni is saját magát, s így belefut egy körkörös hivatkozásba a program...


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

BC 24 - változások a projektek kezelésében - összeállítás